sjalusiceleb
LIVSSTIL,  Relasjoner

Sjalusi – Hvorfor blir man sjalu og hvordan blir man kvitt sjalusien?

Sjalusi er grusomt, og de fleste av oss håndterer det dårlig. Som et lite plaster på såret kan jeg fortelle deg en ting; sjalusi er helt naturlig, og det finnes flere grep du kan ta for å bli mindre sjalu. 

Hva er egentlig sjalusi, og hvorfor blir vi sjalu? 

Sjalusi er en naturlig del av et parforhold i følge NHI, og egentlig den mest naturlige følelsen ever. Selvfølgelig er at du er redd for å bli avvist eller forlatt av et menneske som betyr såpass mye for deg. For det er nettopp det sjalusi er, redselen for å bli forlatt og avvist. 

Sjalusi kommer ikke uten grunn, og ofte kommer den når vi føler at forholdet er i fare. Har du for eksempel kjent på sjalusi når kjæresten din snakke med den pene jenta i klassen? Eller når de danset på den festen? Da føler du at forholdet ditt er i fare, og sjalusien blir en naturlig konsekvens av det. Det har seg også slik at parten som føler seg mest avhengig av den andre også ofte er den som blir mest sjalu. 

Bli kvitt sjalusien – Fem gode råd mot sjalusi

Det er absolutt ikke lett å bli kvitt sjalusi, men det er heller ikke umulig. Første pri er å finne ut hvilke situasjoner som gjør deg sjalu, deretter kan du gjøre følgende:

 

1) Snakk med kjæresten din

Herregud tenker du kanskje, for en dum idé, men forskning viser faktisk at åpenheten rundt sjalusi ofte eliminerer hele sjalusi-problemet. Siden sjalusi often bunner i frykten over å bli forlatt, er den enkle løsningen å få bekreftelse fra partner at dette ikke blir tilfelle. Å få høre at kjæresten din ønsker å være med deg på grunn av ditt og datt hjelper faktisk, og gjør at fremtidige situasjoner blir lettere å håndtere. Ta det opp på en moden måte, og med en dose selvtillit, så skal du se at du føler deg mye bedre etterpå! 

 

2) Innse hvor bra du selv er 

Hvorfor ble dere to sammen egentlig? Hva er det kjæresten din faktisk elsker med deg? Du og kjæresten din ble sammen for en grunn, det du må gjøre nå er å komme på hva denne grunnen var igjen. Han valgte deg, og ikke de andre jentene han snakker med på fest. Se deg selv, hvorfor er du unik, og hvorfor kan ikke han leve uten deg? Selvtillit er viktig, uansett hvilket forhold man er i. Hev deg over det, og vis han hvor bra du faktisk er! 

 

3) Innse at sjalusi kan ødelegge forholdet 

Du har nok hørt det før, fra både venner og familie, sjalusi i små mengder er sunt, men blir det for mye kan det ødelegge hele forholdet. Derfor handler det faktisk om å skjerpe seg litt også! Ta deg sammen, og spør deg selv; skal jeg være sjalu nå, eller er det bare min egen usikkerhet som skinner gjennom? Usikkerhet er helt vanlig, men det kan sees på som negativt i øynene til din partner. Prøv derfor å svelge noen kameler, og hev deg over det! Selvfølgelig skal du ikke finne deg i alt, men han skal få lov til å snakke med andre jenter. Prøv å se situasjonen fra noen andres perspektiv, hadde du reagert på venninnen din sine vegne om kjæresten hennes snakket med en annen jente på fest for eksempel? Hvis svaret er nei, burde kanskje du også tenke deg om to ganger før du kjefter på typen. Hvis ja, burde du kanskje ta en prat med han asap, men husk; vær realistisk! 

 

4) Snakk med en venn!

Dette er kanskje det beste rådet vi har. Når vi snakker om, og lufter problemene våre setter vi ting i perspektiv. Dette er spesielt nyttig i situasjoner som omhandler følelser som sjalusi! En venn kan enten fortelle deg; du er helt på bærtur, kjæresten din gjør ingenting gale, eller at du har helt rett; at han behandler deg dårlig. Finn en venn som tørr å være ærlig med deg, ikke gå til hun som bare sier det du vil høre. 

 

5) Gjør det slutt?

Dette er såklart siste utvei. Er han en drittsekk? Er du sjalu for en god grunn? Ja da kan det faktisk være på tide å gjøre det slutt. Ikke alle par har problemer med sjalusi, og hvis du føler at kjæresten ikke tar hensyn til deg og dine følelser er det kanskje best for deg å gjøre det slutt. Petrine (16) har selv fortalt sin sjalu-historie her på Celeb, noe mange unge har kjent seg veldig igjen i. Hun var sykelig sjalu, men av god grunn, og det hele endte med at forholdet tok slutt, noe som var hennes valg. 

Har du en sjalusi historie på lager? Fortell oss gjerne om den i kommentarfeltet!

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.