MOTE,  Skandinavia,  SLADDER

Norske og svenske influensere boikotter NA-KD – beskyldes for dårlige arbeidsforhold

For fem dager siden postet svenske Elif Abay Instagram bildet som skulle sette fyr på den svenske nettbutikken NA-KD. I innlegget ytrer hun seg om hvor dårlig hun ble behandlet i sin tid som praktikant i selskapet, og snakker om det umenneskelige presset de legger på sine ansatte. 

Under følger den svenske versjonen av teksten som ble delt, den engelske finnes lengre ned i innlegget. 

– “Nu kommer sanningen. Efter att ha pratat med @rodjapazooki och kommit ut angående min hemska erfarenhet som praktikant på NA-KD på Influencer Marketing var det flera som dök upp och sa att de hade upplevt samma sak. Att de behandlade sina anställda som skräp och att allt handlade om pengar. Jag sa upp mig från praktik förra veckan efter att ha blivit kallad på ett Skype möte av två anställda som var ansvariga som kände att jag inte gjorde ”tillräckligt” och att de förlorade pengar med mig i bilden. De fick mig att känna som att jag hade gjort något hemskt mot deras företag och att jag inte hade ett värde alls och jag satt och grät efteråt och blev så deprimerad. Deras krav på praktikanterna var helt orimliga, 160 deals på en månad med influensers och 1 miljon i försäljning? Och vad händer när du inte når upp till siffrorna som en nybliven praktikant som fortfarande lär sig under 1 och en halv månad som jag var där? Jo, då får du höra att ”Jag har kontaktat HR för att prata med mig om detta” och får höra ”Det är första gången vi har ett sånt här möte, det har aldrig hänt innan” och ”Vi känner att du inte lägger energi på ditt arbete?” När jag hade jobbat 8-5 varje dag mån-fre framför datorn, under stress, fått eksem över hela ansiktet och lyckats göra 96 deals som nybliven praktikant som jobbar hemifrån utan någon riktig vägledning och riktig support efter att dom “lärde” dig allting på några dagar i början av praktiken. Om man lyckades nå ”målet” skulle man få 5 plagg och en klapp på axeln. Praktikanter är där med ett syfte för för att lära sig, inte bli utnyttjade. På min första dag på kontoret märkte jag att jag och 2 andra var de enda blattarna på avdelningen. Alla anställda såg ut som influenserna de ständigt valde att betala och lyfta upp, den svenska, blonda influensern som de lägger ner all sin budget åt och stöttar. De andra influenserna får höra att de inte har någon budget när de frågar om betalning, när vi på möten fick höra att vi har flera miljoner att spendera. Jag kom in med inställningen att det skulle vara fantastiskt och att det skulle vara så kul att praktisera på ett så stort företag. Tyvärr är inte saker som de ser ut. BYE SIS WE OUTTA HERE”

Innlegget har skapt store reaksjoner, både hos tidligere ansatte som kjenner seg igjen i hvordan Elif har blitt behandlet, men også fra influensere som tidligere har samarbeidet med nettbutikken. 

Bojkotta NA-KD – engelsk versjon 
Flere influensene velger å droppe NA-KD fremover – Martine Lunde er en av de

Flere norske og svenske influensere har så langt valgt å droppe fremtidige samarbeid med nettbutikken på grunn av beskyldningene. Blant dem er Martine Lunde og Gine Margrethe, som begge har stor påvirkningskraft i bransjen. I en DM til motemagasinet Melk og Honning skriver Gine følgende: 

«Jeg ante ikke noe om dette frem til i går. Og syns det er ekstremt leit og trist å høre at dette har skjedd. Jeg tar stor avstand fra den type oppførsel og blir lei meg av at det har skjedd. Sånn skal det på ingen måte være. Jeg har samarbeidet med Nakd i lengre tid, og for meg har det vært en fin samarbeidspartner som har fremstått profesjonelle samt hyggelig. Derfor ble jeg ekstra satt ut da jeg fikk denne informasjonen. Det trengs en STOR intern oppvask, og jeg håper og ser frem til å høre om hva slags tiltak det gjøres for å fjerne den form for ukultur og diskriminering. Nakd er et kjempestort selskap hvor det også er fine mennesker som jobber, derfor er det også viktig at man finner ut av hvor diskrimineringen kommer fra og tar det ved roten. Jeg regner med de tar dette på alvor og stopper denne ukulturen».

Martine Lunde skriver på sin Instagram story at hun også velger å stoppe fremtidige samarbeid med klesgiganten.

Les også: Martine Lunde fatshames på sosiale medier 

Dette er noen av historiene 

Elif Abay har fått tilsendt en rekke historier fra andre som føler seg urettferdig behandlet av foretaket. 

– Det er enda fler! Jeg sitter med tårer i øynene, fordi jeg ikke føler meg alene om dette lengre, skriver Elif. 

NA-KD svarer på kritikken

NA-KD grunnlegger og administrerende direktør, Jarno Vanhatapio svarte på kritikken via sin LinkedIn-side. 

Grunnleggeren innrømmer svakheter ved måten selskapet behandler praktikanter på, men avviser at det har forekomt noe form for diskriminering.

«Vi diskriminerer ingen på grunn av rase, hudfarge, kjønn eller seksuell legning», skriver Jarno, og legger til at NA-KD har over 30 ulike nasjonaliteter representert blant sine 230 ansatte.

Videre skriver han at en intern granskning skal iverksettes snarest for å sjekke om det er noe hold i anklagene. Praktikantprogrammet blir frem til den tid satt på pause. 

 

Ikke første gang de får kritikk 

Vi skal tilbake til 2018, året praktikantprogrammet til NA-KD ble startet for første gang.

Allerede det første året fikk motegiganten kritikk for sine arbeidsforhold, da Breakit satt de i søkelyset etter varsler om “tøffe arbeidsforhold”. Den gang gjaldt det ubetalt overtid og arbeidsuker på 60 timer for selskapets praktikanter. 

En stor snakkis på jodel 

Også på jodel har saken vært mye omdiskutert de siste dagene. Her er en av trådene om saken. 

Hva synes du om denne saken? Har du en oppdatering vi ikke har fått med oss? Del det i kommentarfeltet! 

Husk å følg oss på Instagram 🔥

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *