KULTUR

Min folkehøgskole opplevelse

Jeg var veldig skolelei, ante ikke hva jeg skulle gjøre med livet, hva jeg skulle studere eller hva jeg ville jobbe med. “Du burde dra på folkehøgskole, det er noe av det beste jeg har gjort” sier søster til meg. Etter dette bestemte jeg meg for å se hva dette gikk ut på. 

folkehogskole.no fant jeg over 800 ulike linjer, og det var mange som så veldig interessant ut. Jeg søkte på flere skoler, og fikk raskt svar og tilbud om skoleplass. Jeg fulgte magefølelsen og takket ja til skoleplass hos Hurdal Verk folkehøgskole. Dette var starten på et helt unikt år med fantastiske opplevelser, som jeg aldri ville vært foruten.

Under deler jeg mine erfaringer knyttet til mye av deg lurte på før jeg selv startet på folkehøgskole. 

Hvordan er det å begynne på folkehøgskole?

Det var spesielt å flytte vekk fra familier og venner til en helt ukjent plass med kun fremmede. Dette tror jeg likevel er veldig positivt da det gir deg nye livserfaringer i hvordan man skal utfordre seg selv til å bli kjent med nye mennesker. Det var selvfølgelig litt skummelt, men det var noe godt med det også. Ingen visste hvem jeg var, og jeg kunne selv bestemme hvordan jeg ville være og bli framstilt dette året. Det var deilig å kunne starte med blanke ark uten at noen hadde fordommer og tanker om hvem jeg var. 

Jeg er typen som fort får hjemlengsel, ikke alle sliter med dette, men du er i hvert fall ikke alene om det om du føler det slik. Heldigvis er det som regel mange ferier i løpet av skoleåret. Det er også mulig å søke om permisjon om du trenger en helg hjemme.

Bilder fra første skoledag

Hva vi har gjort så langt

Nå er det ca. 3 måneder igjen av folkehøgskole året mitt. Tiden har gått alt for fort, men jeg har fått opplevd så mye spennende og det er jeg veldig takknemlig for. Hittil har jeg og min klasse vært på flere turer i lag. Vi har blant annet dratt til Nidelva å elve-padlet og til Stadt for å surfe. 

I januar var vi i Egypt og gjorde så mye forskjellig! Vi re på kamel, sov en natt ute i ørkenen, dykket, snorklet og kjørte ATV i ørkenen. Vi har også planer om å reise til Bali eller Thailand nå i mars. Turene med klassen har gjort at vi fått et mye sterkere bånd til hverandre og vi blir ofte enda nærmere enn det vi har vært fra før.

Bilder fra linjeturene

Klasseturer er noe for seg selv. Men det er ikke turene som har gitt meg mest glede i år. Det er selve hverdagen på folkehøgskolen som er noe helt unikt. Det å alltid kunne ha noen å være med hvor enn du går, og vi finner alltid på noe sprell på kveldene, vi har det aldri kjedelig. Det er alltid mye gøy og koselig opplegg hver uke og vi har ofte konkurranser og leker. Disse kveldene har skapt så utrolig mange fine minner. Det er nesten litt som å være på leirskolen i 7.klasse.

Bilder fra hverdagen

Hvordan er det å ha roomie?

For min del har det å hatt roomie vært utrolig gøy. Det er hun jeg har hatt flest latterkramper med. Jeg og min roomie kommer veldig godt overens, og hvis jeg trenger noen å snakke med går jeg alltid til henne. 

Travelt å dele bad? Ikke i det hele tatt, hun dusjer mens jeg sitter på do haha. Det er nok ikke alle som er like heldig med hvem de får som roomie, men det er et fåtall som ikke klarer å klikke i lag. Hvis det likevel ikke fungerer så er det fullt mulig å bytte rom, men dette skjer veldig sjeldent. Det er også mulig å ha enerom, men jeg er veldig glad for jeg har en roomie, hun kan jeg alltid gå til om det er noe. Hun har jeg et spesielt bånd til i forhold til alle andre, det er jeg veldig glad for.

Bilder av meg og min roomie

Hvordan er det å gå på en kristen folkehøgskole? 

Når du søker på folkehøgskole kan du velge om du vil gå på en kristen folkehøgskole eller frilynt. Frilynt folkehøgskole vil si at det ikke er noen religion tilknyttet til skolen. Jeg går på en kristen folkehøgskole, og det er jeg veldig fornøyd med. Jeg er ikke så veldig kristen selv, men selv om du er kristen eller ikke så er du uansett velkommen. 

Forskjellen på frilynt og kristen folkehøgskole er vel at vi har et par timer i uken hvor vi har et “tro og liv” fag. I tillegg har vi noen kvelds-samlinger hvor vi synger noen kristne sanger. Dette syns jeg og de fleste andre er veldig koselig, det skaper bare bedre samhold mellom elevene. Så om du er kristen, litt kristen eller ikke kristen i det hele tatt så er det fullt mulig å gå på en kristen folkehøgskole, det er ikke noe stor forskjell fra hverdagen.

Hvordan er det å gå på folkehøgskole med kjæreste på utsiden?

Jeg var en av de som kom inn på folkehøgskole med kjæreste. Mine tanker om dette var at det kunne gå bra, og at det ikke skulle ødelegge noe. Dessverre funket ikke langdistanse forhold for oss, så bare noen måneder etter jeg begynte på skolen bestemte vi oss for å slå opp. Heldigvis gikk det veldig bra med meg etter bruddet, jeg hadde fine mennesker rundt meg som støttet meg og hjalp meg med å få tankene på andre ting.

Det er ikke slik for alle som er i forhold og det er flere som klarer seg helt fint med langdistanse forhold selv om den ene går på folkehøgskole. Det er jo en del ferier i løpet av året, og i tillegg er det ofte mulig å ha besøk på skolen. 

Det som er rart med hele greia er jo at jeg kom inn på skolen med en kjæreste og kommer ut igjen med en annen. Jeg har altså truffet en på skolen og vi har fått et veldig bra forhold til hverandre. Noen vil kanskje mene det er litt tidlig, men jeg kan jo ikke noe for at jeg ble forelska i en på skolen.😛 

Hva har folkehøgskole gitt meg så langt?

I løpet av året har jeg blitt mye mer sikker på meg selv, jeg tør å være meg selv rundt andre, jeg har fått utrolig mange gode venner og minner, blitt sterkere psykisk og bare hatt det beste året i livet mitt så langt. Jeg anbefaler virkelig alle å søke, dette har vært et helt fantastisk år for min del. Hvis du lurer på noe eller har spørsmål angående folkehøgskole kan dere kontakte meg på cathrine@celeb.no, jeg svarer gjerne på det dere lurer på. 

Vurderer du å dra på folkehøgskole, eller har du allerede vært? Kommenter under og gjerne følg oss på Instagram! 🌸 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.