LIVSSTIL,  Trening

Får du ikke resultater av treningen? Dette kan være grunnen!

Hvor frusterende er ikke det når du jobber så hardt med treningen, men du føler du ikke får noe resultater. Det kan være flere grunner til at du ikke ser resultater, og her kan du lese om typiske feil som oppstår under trening. 

Har du for lange eller for korte pauser?

Hvor lang pause du har mellom hvert sett har en del å si. For å få mest mulig ut av treningen din er det lurt å passe på akkurat dette med pauser. En god huskeregel kan være at de krevende og tyngre øvelsene, som markløft, knebøy og benkpress, krever lengre pauser. Dette kan være pauser på mellom 2-3 minutter. I de litt mindre krevende øvelsene, som øvelser i kabler, passer det med pauser på rundt 1-2 minutter.

Variasjon er viktig!

Det å variere øvelser, vekt, og antall repetisjoner er ekstremt viktig for å se resultater og forbedring i treningen. Skal du øke muskelmasse eller muskelstyrke MÅ du utfordre musklene dine og gjøre de slitne. En muskel vil ikke øke i styrke om man kjører de samme øvelsene, med samme vekt og samme antall repetisjoner gang på gang. En liten huskeregel her er å tenke over på at du skal overraske musklene. 

Foto: Unsplah
For mange eller for få repetisjoner/sett

Antall repetisjoner og sett har også en del å si. Akkurat hvor mange repetisjoner og sett du skal ta kommer litt ann på hva målet ditt er. Om målet ditt er å øke muskelmasse, altså få større muskler, anbefales det repetisjoner på mellom 6-12, og 3-4 sett per øvelse.

Du spiser for mye/for lite

Uansett hva målet ditt er har kosthold mye å si. Det er mange som går på samme smell og spiser lite samtidig som man prøver å bygge muskler. Muskler må ha nok næring om de skal vokse og et viktig næringsstoff for muskelen er proteiner. Om du vil prøve å gå ned i fettprosent er det viktig å ikke spise for mye, men nok selvsagt! 

Foto: Unsplah
For lite søvn

Det er veldig viktig for kroppen å få nok søvn. Søvn påvirker både presentasjonen under trening, men den er også viktig for restituering. Sover du altså for lite vil prestasjonen din synke og det vil blir vanskeligere for deg å øke i prestasjon og se forbedringer. Det anbefales å få 7-9 timer med søvn hver natt.

 

Les også: Hvordan få treningsmotivasjon – 9 tips som gir deg treningsglede!

 
Feiltrening

Det er viktig å passe på hvordan man trener. Gjør du øvelsen feil, får du ikke maksimalt utbytte av treningen. Det kan være vanskelig for mange som er ny å vite om man gjør øvelser riktig. Det kan være lurt å ha med seg en venn slik dere kan rette litt på hverandre. Sjekk at dere har rett rygg under markløft for eksempel. Det kan også være lurt å ta kontakt med en PT, hvis dette ikke blir alt for dyrt.

Du trener for lite/for mye

Det er viktig å trene nok, men unngå å tren for mye. Trener du for mye kan det påvirke restitusjonen av musklene som gjør at du heller risikerer å bryte ned fremfor å bygge opp musklene. Det burde gå minst 48 timer før du trener samme muskelgruppe. Det anbefales at en muskelgruppe (for eksempel bein) trenes 2-3 ganger i uken.

Vær tålmodig

Resultater kommer ikke med en gang. Hvor fort du øker muskelmasse, går opp/ned i vekt kommer også ann på genetikk. For noen er det mer krevende, tyngre og mer tidkrevende enn for andre, men slik er det bare. Derfor er det lurt å ikke sammenligne seg selv med andre, men heller fokusere kun på deg og ditt mål. Det siste du burde gjøre er å gi opp, du klarer å nå målet ditt med hardt arbeid, disiplin og tålmodighet! 

Håper dette var til hjelp, legg gjerne igjen en kommentar om og følg oss på Instragram. 💪

Lykke til med treningen!

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *