SPALTER,  Spør Celeb

“Et toxic vennskap”

I spalten “Spør Celeb” svarer vi på spørsmål og prøver å løse deres problemer. Har du et problem du gjerne vil få løst? Eller et spørsmål du gjerne vil få svar på? Send en mail til cathrine@celeb.no med spørsmålet ditt, så svarer vi deg kanskje neste gang! Hele redaksjonen drøfter problemet ditt før vi kommer med forslag og tips til løsning, så her er det god hjelp å få!

Ukens spørsmål

Hei! 

Jeg har et lite problem med venninnen min og jeg ønsker råd fra dere. Det har seg sånn at jeg og venninnen min krangler så og si hele tiden. Hun blir sjalu hver gang jeg henger med andre venninner og hun påstår hver gang at jeg går rundt å baksnakker henne til absolutt alle. Dette er noe jeg ikke gjør i det hele tatt og jeg prøver å si det til henne, men hun tror ikke på meg ett sekund. Det begynner å bli veldig mye for meg og det sliter helt ærlig med psyken min å måtte forklare meg over lange meldinger så og si hver dag. Mange mener jeg burde kutte henne ut, men jeg er veldig glad i henne og når vi først er i lag og har det bra sammens så er hun en av de morsomste venninnene jeg har. Jeg vil derfor ikke miste hun. Hovedproblemet er vel at uansett og da mener jeg uansett hva jeg skriver til hun tror hun ikke på meg. Er dette noe dere kan hjelpe meg med? Hilsen Tirill

Svar fra oss

Hei Tirill! Vi har snakket litt om problemet ditt i fellesskap og håper noen av rådene nedenfor kan hjelpe deg!

Først om fremst høres dette ut som et vanskelig vennskap. Det kan virke som venninnen din har store vansker med å stole på andre, inkludert deg selv, som vi forstår er slitsomt. Vi forstår det slik at du ønsker å beholde venninnen din, så rådene våre har tatt utgangspunkt i dette. Husk likevel at noen venner klarer man seg fint uten. Hvis hun stadig vekk gjør at du føler deg dårlig, og tar fra deg friheten din bør du kanskje vurdere å henge litt mindre med henne. Dette kan være vanskelig i starten, fordi man ikke vil såre noen man er glad i, men på lang kan det være det beste.

Her kommer rådene våre:

Snakk med felles venner

Det kan være lurt å ta en prat med noen venner dere har til felles. Kanskje noen andre har det på samme måte som deg? Det er alltid lurt å snakke ut om ting før man gjør drastiske tiltak, og det å snakke med noen som forstår deg er det aller beste. Ikke baksnakk, men snakk om det på en ordentlig og voksen måte, så kan dere kanskje komme frem til en god løsning sammen. 

Fortell venninnen din hvordan hun påvirker deg

“Hvis du synes det er vanskelig å være ærlig face 2 face kan du gå for melding.”

De aller fleste mennesker er egosentriske – noe som vil si at de stort sett tenker på seg selv. Det er ikke sikkert venninnen din forstår hvordan oppførselen hennes påvirker deg – derfor kan det være lurt å fortelle henne det. Dette kan du si til henne face to face eller på melding. Hvis du synes det er vanskelig å være ærlig face 2 face kan du kanskje vurdere å gå for melding. Da er du helt sikker på at du får sagt alt du vil, på en ordentlig og skikkelig måte.”

Snakk med en “voksen” 

Det er alltid god hjelp i de som har levd lenger enn deg selv. Har du en eldre søster eller bror? Eller kanskje et søskenbarn eller en eldre venn? Da kan det hende de har noen gode råd til deg. Fortell de hele historien og be om konkrete råd. Du kan for eksempel spørre “hva ville du gjort om du var meg”?

Still et ultimatum 

Noen ganger må man være hard mot venninner som oppfører seg dårlig. Selv om det er skummelt, så kan det være lurt å stille et ultimatum. Fortell venninnen din, på en ordentlig og skikkelig måte såklart, at du ikke orker at hun oppfører seg på visse måter, og at hvis hun ikke slutter så må dere begynne å være mindre sammen. Det er veldig viktig at venninnen din ikke oppfatter dette som en trussel – derfor bør du si det face to face på en ydmyk måte. Fortell henne hvorfor det må stoppe, og hva som skjer hvis det ikke blir bedre. 

“Selv om det er skummelt, så kan det være lurt å stille et ultimatum”

Be om en pause 

Du trenger ikke droppe henne helt, du kan også be om en liten pause. Her er det også veldig viktig at du ikke blir for hard, men at du er ydmyk når du forteller henne hvorfor du trenger en pause. Hvis hun er glad i deg forstår hun forhåpentligvis dette, og skjerper seg den dagen du tar henne tilbake. 

Håper det ordner seg for deg og venninnen din, 

Klem fra oss i Celeb

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *