Reportasjer og intervjuer

Dette er #FreeBritney og historien bak bevegelsen

#FreeBritney har de aller fleste hørt om, spesielt i USA. Det er en bevegelse startet av Britney Spears fans for å støtte henne i den juridiske kampen mot faren James Spears. #Freebritney blusset opp igjen på sosiale medier når The New York Times kom ut med dokumentaren “Framing Britney Spears” – som ble lansert i forrige uke. Selv om jeg alltid har vært fan av Britney Spears, kan jeg veldig lite om situasjonen, utenom å ha lest et par innlegg på Instagram. Nå har dokumentaren kommet på NRK, og jeg har satt med ned for å finne ut av hva som egentlig skjer og har skjedd rundt popstjernen.

Britney Spears vs. James Spears

Hva er egentlig situasjonen? James Spears er faren til Britney, og han har de siste 13 årene styrt livet hennes. Dette skjedde på samme tid som de berømte bildene av Britney Spears som barberer vekk alt av håret ble kjent for verden. Den gang ble det sett på som helt syk, og for noen morsomt, men nå som vi vet mer om mental helse er situasjonen ufattelig trist. Per i dag har ikke Britney noe makt over egen økonomi, karriere og familie. For en voksen kvinne som hun er, høres jo dette helt bisarr ut, men det er dessverre slik det er.

James (faren) og Britney

Det er vanskelig å være kvinne i musikkindustrien

Dokumentaren er innom mange tema, blant annet hvordan det er å være en kvinne i offentligheten. Her er et eksempel; Justin Timberlake og Britney Spears var et av de største “it”-parene i starten av år 2000. I 2002 ble det offentliggjort at forholdet var over og det ble heftig diskutert hva som egentlig skjedde mellom paret. Det ble spekulerte i om Britney Spears hadde vært utro mot Justin, selv om Britney på den tiden snakket om hennes tro på å ikke ha sex før ekteskapet. Det skal sies at på 00-tallet var det nesten en trend å vente med sex til ekteskap, og at det å gå med “purity ring” var inn. Jonas Brothers, Miley Cyrus, Selena Gomez og Jessica Simpson blant annet.

Jonas Borthers med hver sin Purity Ring

Ble satt i et dårlig lys av Justin – nå beklager han

I dokumentaren blir forholdet mellom Justin Timberlake og Britney Spears diskutert, og fans reagerer sterkt på at Timberlake satt henne i et dårlig lys etter forholdet var over. Sexlivet hennes var mye omdiskutert etter bruddet i en rekke intervjuer, noe som første til at folk trodde hun var “lett på tråden” og dermed et dårlig forbilde. Rettferdig? Nei.

På grunn av hypen etter dokumentaren og rundt #freebritney på sosiale medier har Justin Timberlake kommet ut med en unnskyldning på Instagram. Se under på hva han skrev (husk å bla bortover):

Les også: Instamote – bli inspirert og stjel stilen 

Justin og Britney på match

Delt respons

Responsen og kommentarene under innlegget har vært blandet. En del sier det er for sent å komme med en unnskyldning nå, mens andre støtter han for å endelig snakke ut. Noe som i hvert fall er sant med det han skriver er at “the industry is flawed”. Kvinner blir ofte utsatt for mye hat, uavhengig av hva de gjør, mens menn (spesielt hvite menn) blir unnskyldt og kommer unna med nesten alt uten at karrieren settes på spill. Dette ser vi helt tydelig på hvordan Britney Spears ble behandlet av verden og mediene opp gjennom årene. 

Et annet godt eksempel som Timberlake nevner i sin unnskyldning er hvordan Janet Jackson ble behandlet etter deres opptreden under Super Bowl i 2004. Under konserten rev Timberlake av en del av Jacksons kostyme og avslørte ene brystet hennes. Dette var delvis planlagt; Timberlake skulle rive av en del av toppen for å vise et nytt lag under. Dessverre fjernet han hele toppen, og på grunn av denne situasjonen ble Janet Jackson svartelistet fra MTV og andre store TV-program. Hun fikk heller ikke opptre under The Grammy Award Show som skjedde uken etter. Karrieren hennes fikk en stor sprekk, mens Justin Timberlake opplevde ingen ulemper etter hendelsen.

Janet Jackson og Justin Timberlake under Super Bowl Halftime Show i 2004.

Ingen privatliv

Diane Sawyer, som er en kjent programleder for ABC News, hadde et intervju med Britney i 2003 som nå provoserer meg helt sykt. I dokumentaren viser de litt av intervjuet, blant annet hvordan Diane Sawyer spyr ut om at alle mødre synes hun er et dårlig forbilde og at konen til guvernøren i Maryland vil skyte henne. Sawyer indikerer også at det Britney Spears som har gjort noe galt i forholdet mellom henne og Justin Timberlake. Samtalen satt Britney ut av spill og hun begynte å gråte. Det har kommet opp igjen nå at folk forlanger en unnskyldning fra Diane Sawyer etter dette.

Les også: Marte Bratberg deler sine serieanbefalinger

En annen tid med villere paparazzies

På tidlig 2000-tallet var paparazzies helt ville, og kunne få opp til 1 million dollar for et bilde av popstjernen. Da hun fikk barn med Kevin Federline i 2005, eksploderte det. Alle ville ha en bit av Britney Spears og et bilde av det lille barnet, og dermed fikk popstjernen enda mindre privatliv. Det ble også satt et narrativ om at hun var en dårlig mor, etter det kom ut uheldige bilder av henne i media. Bildet viste Britney kjøre bil med barnet sitt på fanget. I ettertid skal det ha blitt kjent at det var paparazziene som hadde satt henne i den uheldige situasjonen til å begynne med.

Det ble mange vanskelige år for Britney Spears. I sin egen dokumentar “Britney: For The Record” fra 2008 prøver hun å fortelle om hvordan hun har det, men det er dessverre ingen som hører etter. “I’m sad” sier hun.

Fikk verge i 2008, etter innleggelse

I tidlig år 2008 ble hun innlagt, og det var da faren James Spears ble vergen hennes. Mange ble overrasket, siden faren aldri hadde vært noe særlig til stede i Britney’s liv tidligere. Advokaten “Adam Streisand” sier at Britney ikke ville ha faren hennes som sin personlige verge, men at hun ville ha en uavhengig person. Slik ble det dessverre ikke.

I følge dokumentaren kan James Spears styre hvem som får besøke Britney, han har tilgang til hennes pasientjournal og han kan styre økonomien hennes. Han kan til og med inngå platekontrakter og TV-avtaler på hennes vegne. Det eneste hun kunne gjøre for å komme seg ut av dette var å søke om å få vergemålet opphevet, som både var og er en så og si umulig oppgave i USA.

Så hva skjer nå?

I 2019 ble det fortalt at hun var innlagt på en en mental helse fasilitet. En populær podcast kalt “Britney’s Gram”, som snakker om hennes kryptiske Instagram innlegg, fikk en telefon fra en tidligere assistent som sa at hun var tvangsinnlagt, altså innlagt mot hennes egen vilje. Dette tok de ut til offentligheten og da begynte #FreeBritney bevegelsen å ta av igjen. Selv om James Spears og andre i teamet sa at dette var tull og ikke stemte, gav ikke fansen seg og tok det til sosiale medier og ut på gaten.

Den 10.november 2020 møter Britney’s, Jamie’s og Lynne’s (moren) advokater i retten. Dette er fordi Britney’s advokater protesterer mot Jamie Spears styring. I retten blir det fortalt at hun ikke orker å jobbe lenger så lenge faren har kontroll. Dommeren endte opp med å ikke fjerne Jamie Spears som verge på det tidspunktet. Hun fikk derimot en medverge for hennes eiendom på 16.millioner dollar.

Dette pågår fortsatt og neste høring er 17.mars i 2021. Det blir spennende å se hvordan det går og vi håper en dag Britney Spears blir fri og at hun har det godt med seg selv, det har hun virkelig fortjent. Som Britney Spears tidligere assistent Felicia Culotta sier i dokumentaren “one day she will tell her story and we will be so proud”.

 

Du kan nå se dokumentaren gratis på nrktv – klikk her.

Trailer

Husk å følge oss på Instagram ❤︎

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *