Guttepanelet,  SPALTER

#4 – Gutta svarer på spørsmål om SJALUSI og EKSER

Velkommen til Guttepanelet! I denne spalten får du servert svarene på spørsmålene vi jenter lurer på. Vi har vært så heldig og fått med fire herlige gutter, som kommer til å svare spørsmål om alt fra sex, dating, utroskap og mye mer. Guttepanelet består av Brage (23), Daniel (19), Erlend (19) og Herman (22). Spalten publiseres en gang i måned, med ulike temaer for hver gang. Denne måneden er temaet sjalusi og ekser. Burde man ha kontakt med eksen? Hvordan skal man takle sjalusi, og hvem mener guttene har skylden for sjalusien, jenter eller gutter? Svarene finner du her.

Hva tenker dere om å holde kontakten med eksen (snapchat og meldinger)? Hva tenker dere er fordelene og ulempene ved å holde kontakten?

Brage (23): Jeg selv har holdt kontakt med eksen, og vet om flere som gjør det. Det dreier seg kun om hvordan dere gikk fra hverandre og hvor gode venner dere er. Det kan være veldig greit å ikke miste en god venn, men det kan by på stor usikkerhet ovenfor hverandre og sjalusi når den andre finner seg noen igjen, og sjalusi hos din neste partner.

Daniel (19): Er ingenting gale med å snakke med eksen (med mindre han er psycho). Har bare en eks, snakker ikke med henne, men vi er ikke uvenner sånn sett.

Erlend (19): Fordeler med å holde kontakt med eksen sin er jo at det kanskje ikke er like kleint å møte henne på byen og sånn. Ulemper er at hvis du har en ny kjæreste kan det være rart for partneren din at du har kontakt med eksen. Jeg hadde syntes det ville vært rart om kjæresten min hadde snappet over gjennomsnittet mye med sin eks kjæreste. Å bare ha litt kontakt og høre hvordan det går av og til er innafor vil jeg si. 

Herman (22): Jeg tenker det er litt rart å holde kontakt med eksen. Ved å holde kontakt vil man alltid kunne hente opp gamle følelser og dermed aldri vil kunne komme seg over eksen.

Hvordan hadde dere reagert om dere fikk melding av eksen hvor det sto at vedkommende savner deg?

“Det beste en kan gjøre er vel å tenke på hvorfor man splittet opp i utgangspunktet.”

Brage (23): Spørs om jeg savner vedkommende også. Det beste en kan gjøre er vel å tenke på hvorfor man splittet opp i utgangspunktet.

Daniel (19): Hadde reagert rolig, har no tross alt kommet over henne, men er ikke usannsynlig at jeg kunne savnet hun.

Erlend (19): Hadde ikke blitt så veldig sjokkert men jeg hadde sagt at jeg har gått videre og at hun burde gjøre det samme.

Herman (22): Jeg ville nok kjapt tenkt på alle de gode og dårlige minnene. Men her kommer det veldig an på hvem som slår opp med hvem og hvor «stygt» bruddet er. Er man den som slo opp vil man kanskje ikke legge så mye i det som en som ble dumpa.

Hva tenker dere om å gå tilbake til eksen, og hvordan går man frem om man ønsker å gi forholdet en ny sjanse?

Brage (23): Det pleier som regel å gå samme vei som første gang, men det er alltid verdt å prøve igjen om begge er innstilt på det. Da begge vet hva som faktisk står på spill. 

Daniel (19): Spørs på hvilket grunnlag, men ser ikke på det som unaturlig. Jeg hadde prøvd å unnskylde det jeg ikke fikk til i løpet av forholdet og fortalt hvordan jeg følte meg ovenfor henne.

Erlend (19): Si det rett ut sånn som det er, at du savner han og ønsker han tilbake. Kanskje send han noen gode minner dere har hatt i lag. Det sparer mye tid  å si det rett ut og er sikkert størst sjans for at han ville gått med på det om du gikk frem på denne måten.

Herman (22): Om man skal gå tilbake til eksen bør man i hvertfall sikre seg at ingen har startet et nytt forhold med en annen. Man bør vite at begge er single og at ikke man ikke ødelegger et nytt forhold. Man kan ta opp kontakten ved å sakte men sikkert snakke smått med hverandre igjen. Som f.eks å spørre hvordan det går.

Hva er deres tanker rundt å fortsette å ligge sammen etter man har slått opp?

Brage (23): Jeg kunne aldri gjort det. Jeg er for sjalu til å vite at den jeg ligger med også ligger med noen andre.

Daniel (19): Folk ligger rundt i hytt å pine, ingen som stopper deg, du får kanskje følelser tilbake, muligens en bra ting? Spørs vell på personen 😉

Erlend (19): Syns det er rart men skjønner at noen gjør det. Selv har jeg aldri hatt breakup sex eller lignende jeg blocker bare exer med en gang og prøver gå videre så fort som mulig.

Herman (22): Jeg skjønner hvis det er ganske nylig og man møter hverandre på byen for eksempel. Men jeg syntes det blir rart om det foregår over en lengre tid etterpå. Man må etterhvert komme seg videre sånn at man ikke holder på/henter opp gamle følelser.

Har det noe å si om kjæresten din er god venn med eksen sin? Hadde du følt deg sjalu om de ville henge en dag eller hadde det vært greit?

Brage (23): Jeg liker å stole på kjæresten min, og ja jeg ville latt det gå. Dersom jeg ikke stoler nok på kjæresten, er det noen vits i å være kjærester da? Er bare slitsomt å gå rundt og engste seg hele tiden.

Daniel (19): Hun henger med hvem hun vil, jeg eier ikke kjæresten min og har ikke tenkt å putte et bånd på henne.

Erlend (19): Hadde nok blitt sjalu og sagt fra at det er rart for meg men jeg har ingen rett til å velge hvem hun skal være med eller ikke. Det er vel egentlig greit så lenge de ikke gjør noe med hverandre.

Herman (22): Jeg syntes det ville vært litt rart om kjæresten min skulle hengt med eksen. Man vet liksom aldri om følelser kan dukke opp igjen og det kan være vanskelig å vite hva kjæresten tenker om situasjonen, og hva eksen tenker.

Bruker gutter å stalke eksen til den nye kjæresten sin? Isåfall, sammenligner du deg selv med han? Kan dere for eksempel tenke “hva er det han har som ikke jeg har”?

“Jeg ville nok stalket litt for å se hvordan han ser og og få et inntrykk om hvordan han er.”

Brage (23): Jeg har gjort det et par ganger. Føler det er ganske naturlig. Det er tross alt en god lærdom å se at vi ikke alle er tiltrukket av det samme.

Daniel (19): Kjenner dessverre ingen som gjør det, så kan egentlig ikke svare på det.

Erlend (19): Jeg har aldri gjort det før. Det hun har gjort med andre tidligere har ikke jeg noe med å gjøre, alt som teller er at jeg er den hun valgte og nå er det liksom min tur å vise hva jeg har å by på som kjæreste.

Herman (22): Jeg ville nok stalket litt for å se hvordan han ser og og få et inntrykk om hvordan han er. Sammenligner nok litt med meg selv også, men legger ikke så mye i det.

Hva tenker dere om jenter som er sjalu? Hvor går grensen til at det blir et problem? Kom gjerne med eksempler.

Brage (23): . Jeg forstår om de blir sjalu dersom jeg blir lagt an på hele tiden. Jeg forstår det også dersom jeg flørter tilbake. Dersom de blir sjalu av å henge med jente venninner derimot, er det et problem. Dersom det skal gå ut over mitt normale liv, venner og familie, så er det et problem.

Daniel (19): Grensen går vell med at hun prøver å forandre meg. At hun vil henge i lag heile tiden eller får meg til å slutte å vær venn med andre.

Erlend (19): Jeg har ingenting imot at jenter er sjalu, det viser jo at de tenker på meg som en de vil ha for seg selv. Det kan bli et problem hvis jenten som er sjalu blir voldelig eller truende mot meg eller ei jeg holder på med. For eksempel har det hendt at jeg holdt min nye kjæreste i handen på en fest, så plutselig kommer noen jeg har vært borti tidligere å slår meg i trynet og sparker meg mellom beina fordi jeg valgte en annen over henne. Det vil jeg si er grensen til at det kan bli et problem.

Herman (22): Det at jenter er sjalu betyr bare at de er redde for å miste deg. Problemet starter om sjalusien hindrer deg i å gjøre noe du har lyst til. Som f.eks. å skape nye venner eller hindre deg i å kunne dra ut på byen med vennene dine. 

Hvem synes dere har skyld i sjalusien? Er det den som blir sjalu i forholdet som burde skjerpe seg eller er den andre partneren som burde ta mer hensyn? Eller en blanding?

Brage (23): Det er ikke noen fasit på hvem som har skyld i sjalusi. Det kan være begrunnet og det kan være ubegrunnet. Har han vært utro før? Er han veldig flørtete med andre og hemmelighetsfull? Eller er det snakk om at han er sjalu på broren din, eller noe helt tåpelig.

Daniel (19): Det spørs jo på grunnlaget til sjalusien, om du har en god grunn til å vær sjalu burde partneren tenke seg om, hvis det ikke er en god grunn så burde du gjerne tenkte over situasjonen.

Erlend (19): Syns ingen burde få noe skyld. Det går an å inngå kompromiss om sjalusien er veldig heftig og påvirker forholdet. Den som er sjalu kan skjerpe seg og den som gjør partneren sin sjalu kan også skjerpe seg.

Herman (22): Her vil nok en god blanding være løsningen. Å kunne vite litt hvorfor den andre parten blir sjalu, men også vise forståelse for hvorfor den andre parten syntes det er unødvendig å være sjalu. 

Hva er typiske ting og hendelser som gjør dere gutter sjalu?

“For min del er det det å være flørtete med andre som trigger min sjalusi.”

Brage (23): Dette er subjektivt. For min del er det det å være flørtete med andre som trigger min sjalusi. Dersom hun ikke kommuniserer ordentlig, og samtidig henger med masse gutter vil jeg begynne å stikke nesen min inn for å sjekke litt. 

Daniel (19): Har vell egentlig aldri tenkt over det, tror ikke jeg har noen hendelser der jeg har blitt sjalu. 

Erlend (19): Det jeg kan bli sjalu over er hvis andre gutter prøver seg på kjæresten min, flørter med henne på fest eller sosiale medier. Jeg kan også bli sjalu om kjæresten min legger ut drøye bilder sosiale medier som andre gutter muligens kan seksualisere i tankene sine. Mange ting kan gjøre meg sjalu men dette er de typiske som ofte gjentar seg og jeg kan bli sittende å tenke på.

Herman (22): Jeg kan bli litt sjalu om jeg ser ei jente jeg har følelser for ler og gir mye oppmerksomhet på en annen gutt. Mye berøring og klemming er også noe som gjør meg litt sjalu.

Tror dere gutter er mer sjalu enn jenter? Alternativt, er gutter flinkere til å skjule sjalusi?

Brage (23): .Tror dette egentlig er ganske likt. Jeg kan forstå at gutter kan skjule det litt bedre, da jenter gjerne er litt mer i kontakt med følelsene sine. 

Daniel (19): I min erfaring tror jeg at jenter er mer sjalu, kan hende jeg ikke ser på andre gutter som et problem siden jeg behandler kjæresten min såpass bra og stoler 110% på henne.

Erlend (19): Jeg tror gutter er flinkere på å skjule sjalusi enn jenter og ja jeg tror gutter blir mer sjalu enn jenter, spesielt hvis de sliter litt med å stole på folk.

Herman (22): Jeg tror ikke vi er mer sjalu, men ja kanskje bedre på å skjule det. Men jeg tror at alle har situasjoner som gjør de sjalue. 

Hva kan vi jenter gjøre for at dere skal føle dere mindre sjalu og mer trygg? Nevn gjerne konkrete ting

Brage (23): Vis at det ikke er noen andre enn meg. Fortell om gutter som legger an på dere, og fortell hvordan dere håndterte det. Ikke la gutter flørte med dere for mye (i hvert fall ikke foran meg).

Daniel (19): Vis at du ønsker å være i lag, svar gjerne regelmessig, kanskje ikke 24/7 det er slitsomt. 

Erlend (19): Hvis jenten viser at hun vil ha deg og bare deg ved å ikke lyve til deg, slike ting gjør at en blir mistenksom og fort sjalu. Snakk mye om ting som plager deg, det at en jente åpner seg opp hjelper mye for at en gutt skal føle seg trygg på henne.

Herman (22): Bare sørge for å være ærlige fra starten av. Dersom man merker at noe er feil vil man automatisk miste litt tillit og begynne å bygge sjalusi. En hvit løgn kan fort føre til at man føler seg litt usikker.

Hva tenker dere om jenter som gjør kjæresten sin sjalu med vilje? Er det greit i noen tilfeller?

Brage (23): Det er kun greit dersom gutten har gjort henne sjalu og ikke innser feilen i det. Da er det bare å flørte i vei og gi han en smak av sin egen medisin. 

Daniel (19): Absolutt ikke, det ser jeg bare som slemt ovenfor kjæresten aldri gjør det. (Gjelder begge kjønn)

Erlend (19): I noen tilfeller kan det være greit. Hvis kjæresten er helt hysterisk og åpenbart burde skjerpe seg 10 hakk på grunn av at han er så sjalu, så kan det være en wake up call for han. Gjør de det bare for å få han til å føle seg som dritt så er det bare dårlig gjort og det støtter jeg ikke.

Herman (22): Sjalusi er en utrolig vond følelse å kjenne og det vil være slemt å bevisst gjøre noen sjalu. Jeg syntes ikke det er greit i noen omstendigheter.

Hva er deres beste tips mot sjalusi? Skal man snakke sammen, eller ikke? Skal man ha regler i forholdet, eller ikke? Kom gjerne med flere tips!

“Det er greit å vise at en hører og kan stoles på, så hvis det er noen måte å vise dette på kommer en langt.”

Brage (23): Det er for så vidt ingen grunn til å IKKE snakke sammen. Skaffe grunnregler er alltid en god start. Det er greit å vise at en hører og kan stoles på, så hvis det er noen måte å vise dette på kommer en langt. Dersom partneren din er ekstremt sjalu og det er ubegrunnet, så kan det være vanskelig å gjennomføre, og jeg ville revurdert om det er verdt å komme til et kompromiss som medfører store ulemper.

Daniel (19): Sjalusi er ikke helt min ting, men snakk sammen, ikke lag regler med mindre du må, behandl partneren din som om han er den eneste rette<3

Erlend (19): Regler i forholdet er selvfølgelig en god ide hvis dere kan bli enige om hvilke regler som bør gjelde. Å snakke sammen er også en god ide. Unngå å lyve eller skjule ting for hverandre og lytt til hvorfor han blir sjalu og kanskje tilrettelegg litt for at han skal føle seg mer trygg på deg, men ikke la han styre deg.

Herman (22): Snakker man sammen og sørger for at man vet hvorfor den andre parten bli sjalu, vil man kunne unngå å sette den andre personen i en slik situasjon. Man vil også kunne få avklart hvorfor man ikke har behov for å være sjalu ved å gi full oversikt over ulike situasjoner.

Leserspørsmål:

Hei!

Jeg sliter med sjalusi. Jeg blir veldig fort sjalu for ting som man kanskje ikke trenger å bli sjalu over. Kjæresten min syns dette er irriterende og jeg er redd for at dette påvirker forholdet såpass mye at han kommer til å gjøre det slutt med meg. Jeg blir sjalu hvis han snakker med andre jenter på snap og hvis han får mye oppmerksomhet fra andre jenter. Jeg blir alltid i dårlig humør når dette skjer. Har dere noen tips til hvordan jeg kan slutte å være så sjalu? 

Brage (23): Det første som kommer opp for å bli mindre sjalu i dette tilfellet er rett og slett å spørre kjæresten din om å forklare hvem de forskjellige jentene han snakker med er. Hvordan han kjenner de, og hvor lenge. Dette kan kanskje hjelpe deg i å skaffe et bilde av hvem han snakker med, og gjør deg litt kjent med hans omkrets. Når det gjelder at han får mye oppmerksomhet fra andre jenter er det ingenting man kan gjøre noe med. I mitt tilfelle blir både jeg og kjæresten min litt stolt når vi får mye oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, da det styrker selvtilliten og den  følelsen av at partneren din er kjekk. Jeg liker den tanken av at en annen er sjalu på meg, og ville gjerne vært med meg for å komme til min partner.

Daniel (19): Har dette skjedd i et anna forhold? Behandler han deg godt og ønsker å være i lag med deg? Det kan hende du har en grunn til å være sjalu. Snakker du med andre gutter? Det skal nesten ikke være ei grenser på hvem folk får snakke med, husk at du er perfekt akkurat som du er. Jeg ser for meg at dere matcher veldig godt. ☺ 

Erlend (19): Å legge merke til at du blir sjalu er allerede et godt steg, sjalusi er mange følelser som slår inn samtidig og folk reagerer forskjellig på sjalusi. Noen blir sur mens andre kan føle seg som dritt i flere dager og bare være deppa. Hvis du klarer å fortelle deg selv at han ikke vil ha noen andre enn deg og at det bare er du som overtenker situasjonen hver gang du blir sjalu så vil dette hjelpe. Du har et godt utgangspunkt til å overvinne sjalusien. Jeg gjør dette selv og det hjelper mye.

Herman (22): Her tror jeg det er viktig at du tenker litt over hvorfor du blir sjalu. Har han gitt noen tegn som påvirker deg slik at du blir sjalu, eller er det kun din egen fantasi som gjør deg sjalu. Etter du har tenkt gjennom det kan du snakke med kjæresten din og forklare hvorfor du blir sjalu ved de ulike situasjonene. Det går også an å høre med han om han noen gang har følt seg sjalu, og høre hva han tenker/gjør når han er sjalu. Da vil dere kunne hjelpe hverandre ut av situasjonen sammen.

Les også: #3 – Gutta svarer på spørsmål om hva som er TURN-ON og TURN-OFF

Neste måned er temaet “FORELSKELSE”. Er det noe du lurer på innen dette? Send inn spørsmål til cathrine@celeb.no, så svarer kanskje guttene på spørsmålet ditt. Du er selvfølgelig anonym!

Husk å følge oss på Instagram! ♥︎

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *