Tigerstaden

#15 – Kjærlighetssorg

Hva gjør du når drømmeprinsen ikke lengre vil ha deg? Kjærlighetssorg er en vond følelse du får når en du elsker avviser deg. Du kan få kjærlighetssorg etter å bli dumpa. Etter et langt forhold, men også fordi en du liker blir sammen med en annen. Går det egentlig an å unngå kjærlighetssorg? Jeg tviler, isåfall må du leve et kjedelig liv. Men hvordan kommer du deg egentlig gjennom det?

Mitt navn er Amanda Winter. Jeg er i midten av tyveårene og singel. Etter å ha vært i seks forhold og både kysset og datet fler enn jeg kan huske, prøver jeg fortsatt å bli klok på hva jeg vil ha. Jeg er en kjærestejente som elsker å være singel. Og det kan til tider være ganske komplisert.

Jeg hørte en gang at det var en eldre dame som hadde dødd av kjærlighetssorg fordi mannen hennes gikk bort i kreft. Så da er det kanskje sant det de sier at hjerte virkelig blir knust. Hvis du er 16 år, har du kanskje ikke hatt kjærlighetssorg enda. Hvis du er 20 år eller eldre har du mest sannsynlig fått hjerte ditt knus en, to eller kanskje tre ganger. For de som ikke har hatt kjærlighetssorg er det vanskelig å forklare følelsen. Når noen sier hjertet blir knust, kan jeg med erfaring forklare at det føles faktisk sånn. Min første kjærlighetssorg var så intens og så voldsom at jeg ikke klarer å forklare den med ord. Jeg hadde ikke kontroll på meg selv, og det føltes ut som kroppen min tilhørte noen andre. Det eneste stedet jeg fikk sove var mellom mamma og pappa, og jeg husker fortsatt at jeg våknet at de ristet i meg fordi jeg skrek og gråt i søvne. Hvis jeg hadde fortalt denne gutten i dag at jeg hadde så kjærlighetssorg over han hadde han mest sannsynlig ikke trodd på meg, det var jo jeg som gjorde det slutt.

Jeg tror på soulmates, men jeg tror også at blant de 7,8 milliarder menneskene i verden er det mer enn bare en person som er riktig for deg.

Jeg er en jente som har hatt flere kjærlighetssorger enn noen andre jeg kjenner. Jeg har vel aldri hatt kjærlighetssorg som har gjort meg gal, men noen ganger ikke så langt ifra. Jeg har bare blitt dumpa skikkelig en gang, men det er akkurat som jeg har en kjærlighetssorg for hver gutt jeg har vært med, og jeg trenger ikke ha vært forelsket i gutten en gang. Kjærlighetssorgen blir noen ganger større enn selve kjærligheten. Det er ikke før du har hatt kjærlighetssorg at alle sanger i verden gir meningen. Du hører en sang og skjønner hvorfor alle disse sangene ble skrevet. Du ser kanskje personen i alle andre. Lukter, sanger, filmer og hver minste følelse får deg til å tenke på personen! Du går gjennom forskjellige følelser, den ene dagen føles det kanskje som du har gått videre, samtidig som det er en smerte i hjerte som det skulle skjedd i går. Du savner de mest sannsynlig hele tiden, og alt som skjer i livet vil du fortelle til den du elsket. Etterhvert begynner du også kanskje å hate personen litt. Du lyver kanskje til deg selv og sier at du er ferdig med å elske han. Men så kommer det netter der du drømmer om personen og plutselig begynner du å gråte. Det er nå du begynner å lære deg å leve uten personen, og det er nå du går videre. Det er rart hvordan han eller henne virker som den eneste personen du vil være med eller som føles riktig for deg. Alle andre er «feil» og du tenker at du aldri vil finne en så bra person igjen! Men tro meg, det er flere der ute. Jeg tror på soulmates, men jeg tror også at blant de 7,8 milliarder menneskene i verden er det mer enn bare en person som er riktig for deg.

Kjærlighetssorg har tre faser. Kjærlighetssorg gjør oss ikke bare trist, men også sint, sjalu, irrasjonell, og den kan få oss til å gjøre idiotiske ting vi aldri ellers ville gjort. Noen takler det med å høre på kjærlighetssanger, spise is og gråte ut øynene. Andre takler det med å finne en reabound. Alle mennesker er forskjellige, og det er nok ingen fasit. For meg funker det å gråte i armene til mine bestevenner, jogge lange turer og repetere alle ting jeg ikke likte med fyren.

Kjærlighetssorg er rett og slett prisen man må betale for å forelske seg. Og spør du meg, uansett hvor vondt det er så er det verdt det.

Men slapp av, det går over. Det er klisje og si, men tiden leger faktisk alle sår! Og noen dager er bedre enn andre. En dag våkner du opp, og plutselig savner du han litt mindre. Det blir litt bedre hver dag. Jeg er takknemlig for at jeg har følt kjærlighetssorg så voldsomt fordi det betyr at jeg virkelig har elsket noen. Og det ville jeg aldri vært foruten! Jeg håper jeg opplever slik kjærlighet igjen. Kjærlighetssorg er rett og slett prisen man må betale for å forelske seg. Og spør du meg, uansett hvor vondt det er så er det verdt det. Faktisk viser forskning at hjernen ikke skiller mellom fysisk og psykisk smerte. I noen tilfeller er det å oppleve psykisk smerte viktig og sunt.

Jeg hørte i en film en gang at du kan ikke velge om du blir såret eller ikke, men du kan velge hvem som skal såre deg.

Det som er det mest skremmende med kjærlighet er at uansett hvor snill og god du er, kan din soulmate miste følelser for deg. Helt plutselig. Uten forvarsel. Uansett hva du gjør. Ikke lyv for deg selv. La deg selv føle, la deg selv sørge. Vær åpen om sorgen, ta imot trøst og ikke skam deg over kjærlighetssorg. Selv Beyonce og Brad Pitt har hatt kjærlighetssorg, det er ikke noe du slipper unna. Jeg hørte i en film en gang at du kan ikke velge om du blir såret eller ikke, men du kan velge hvem som skal såre deg.

Jeg tørket tårene og tenkte på alt jeg skulle oppleve som han ikke fikk være en del av, og jeg syntes skikkelig synd på han.

Jeg husker selv flere måneder etter jeg fikk hjertet mitt knust. Jeg hadde det bra, bedre enn jeg hadde hatt det på lenge. Men jeg gråt. Så bestemte jeg meg for å slutte å gråte. Jeg tørket tårene og tenkte på alt jeg skulle oppleve som han ikke fikk være en del av, og jeg syntes skikkelig synd på han. Det er viktig å la deg selv være lei seg, men ikke dyrk sorgen! Gråt noen tårer, så er det på tide å ta seg sammen. Gråt inni deg, som en helt! Finn på ting med vennene dine! Dans i undertøyet i stua. Lev livet som aldri før. Det er viktig å gå videre! Og det viktigste av alt, tenk realistisk og det innebærer at alt leges med tiden. Progresjon er å danse til den samme sangen du pleide å gråte til. Det går over!

Love Amanda <3

“Hva er det tristeste ordet du kan tenke deg?”
“Nesten”
“Hvorfor?”
“Jeg var nesten bra nok. Han var nesten forelsket i meg. Hun overlevde nesten. Vi klarte det nesten.”

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *